פתרונות מיחשוב לוגיסטי וייצורי

מה בין ניהול מחסן ל…חניון?

מערכות ניהול מחסנים (WMS ), הן אמנם כלי חכם לניהול, אולם חשוב לזכור כי כל כלי, חכם ככל שיהיה, דורש התאמה לצרכי המשתמשים. הפעלת מערכת לניהול מחסן, משמעה הערכות מתאימה של תשתיות בשלוש חטיבות בארגון: מערכות המידע, ה

תשתיות מערכות המידע (IT) הנדרשות הן שרת מתאים, יחידות קצה לשידור (Access Point ), וציודי קצה.

תשתית מחסן הטמעה ויישום של מערכת ניהול מחסנים מצריכה הכנה של תשתיות המחסן וביצוע  מספר פעולות: 

איתורים  – יש להגדיר את האיתורים שהם ה"כתובת המדויקת",  ה-SKU  (Store Kipping Unit), בהם נמצא המידע להכוונה המדויקת, על פי הסדר להלן: מחסן/אזור > עמודה > קומה > תא > מגירה.  ניתן לקבוע איתורים יעודיים למטרות ע"פ צרכי הארגון כמו: הגדרת משקל מותר, הגדרת הרשאות ליקוט וכו'.

מחסנים – כפי שניתן לחלק את מבנה המחסן למחסנים שונים ו/או לאזורים שונים, בהגדרתם. למשל: מחסן תוצ"ג, מחסן חו"ג וכו'. מחסנים, או אזורים, אלה יהיו חלק ממבנה האיתור, ומכתובתו של הפריט. כמובן, שלכל מחסן/איזור שכזה ניתן יהיה לנהל הרשאות, גישה,  הגבלות אחסנה וכו'.

אזורים – יש לחלק את המחסן לפי סוג הפעילות שבו: אזור קליטה, אזורי אחסנה לפי מאפיינים (טמפרטורת איחסון, פריטים חמים/קרים וכיו"ב), אזור בדיקה, אזור העמסה, אזור החזרות,  ולהגדירם ככאלה בתוך המערכת. הגדרות הניהול השונות של כל אזור ינבע מצרכים שונים כמו איסור ללקט מאזור מסויים, או דווקא הפניה לליקוט מאזור ספציפי, על פי אסטרטגיות האיחסון שנקבעו.

עמודה – זהו הציון הכרונולוגי של עמודת האחסון במעבר או בחזית המידוף.

קומה – קומת האחסנה במערך המידוף.

תא – יציין את מיקום המשטח היחסי בשדה המידוף.

סדר ליקוט – כיוון שפעולת הליקוט היא ההוצאה (משאבים, כ"א, זמן עבודה ועוד), הכי גדולה של המחסן, חשוב לייעל אותה ככול הניתן. לשם כך חשובה הגדרת סדר הליקוט. פעולה זו, תגדיר למעשה את מסלול הליקוט שנקבע למלקט, (למשל: "מבפנים החוצה" ,בנתיב "נחש"), כל תא או איתור יקבלו מספר המציין את מיקומם בסדר ההליכה, שיקבע למעשה את מה שילוקט קודם ומה ילוקט בהמשך. 

מקובל להבדיל בין קומות המידוף על פי העקרון בו שדות הליקוט בגובה העיניים יהיו בעדיפות הראשונה. 

סדר האחסון  – מערכת ה WMS תמליץ על האיתור המיטבי לאחסון הפריטים, תוך התחשבות באילוצים (רמת מעיכות, כללי תברואה, כללי כשרות ועוד), נתונים שונים או סתם במקום פנוי.

ציוד – החל מסורקי ברקוד, מלגזות חכמות, טאבלטים, משקלים, מערכות הינע, ועד לרובוטים, יש כיום מיכון מתקדם שתורם לייעול הפעילות במחסן ומצמצם טעויות תקלות וצווארי בקבוק  שמאפיינים את הגורם האנושי.

תשתית הנהלת הארגון – אסטרטגיות ליקוט ואסטרטגיות אחסון 

חשוב לבנות אסטרטגיה על פיה תפעל המערכת, כך למשל, (בעיקר באיחסון מזון ותרופות), בשלב הליקוט בשיטת FIFO,  המערכת תפנה את המלקט קודם אל המלאי היותר "ישן" (First In First Out), באסטרטגיה אחרת אולי תועדף שיטת  FEFO ותפנה את המלקט לפריט שתאריך התפוגה שלו קרוב יותר (First Expired First Out), או ליקוט קודם כל ממשטחים פתוחים, ועוד – האסטרטגיה תוגדר על פי עדיפויות ושיקולי מנהלי המחסן, הרכש ושרשרת האספקה. ניתן לבנות מספר אסטרטגיות שונות במקביל, על פי הצורך ואופי הפריטים.

ה- WMS  מייצרת עבור המחסנאי תוכנית עבודה אופטימלית וניהול משימות המאפשרות תכנון משאבים יעיל ומיטבי, תוך התחשבות במערכת רחבה של אילוצים והתניות, ללא תלות בגורם האנושי ותוך ניהול תהליכי בקרה אמינים ומדוייקים בזמן אמת. לשם כך, כאמור נדרשת הנהלת האירגון לבנות את אסטרטגית האיחסון המתאימה ביותר לארגון.

חשוב לציין כי מערכת WMS פרמטרית וגמישה, תיטיב לענות על צרכים משתנים בארגון ואל מול התנאים המשתנים בשוק.

לסיכום

במחסן, כמו במגרש החניה, יש חוקים והגבלות שמטרתם ניצול יעיל וחכם של שטח החניון:
יש חניה מוגבלת בזמן, יש חנייה ארוכת טווח, חניה לפי משקל, לפי כיוון, לבעלי צרכים מיוחדים ו..פקח אחד שדואג שחוקים אלה ימולאו. מערכת ה WMS היא היא הפקח.. היא מוודאת שכל המשתמשים בחניון יקבלו את צרכיהם ושבעל החניון יקבל תמורה נאה ומקסימלית.


על עוד פתרונות מיחשוב לוגיסטיים, תוכלו לקרוא
באתר גילסר טכנולוגיות. או בערוץ היוטיוב שלנו.

נשמח להעניק לכם פתרון
עבור העסק שלכם!

חייגו עכשיו: 074-710-7414

או מלאו פרטים בטופס וניצור קשר בהקדם: